Madopskrift på Waves

Nemme småkager med glasur

Så er det blevet efterår og det kan ofte betyde indehygge og, hvorfor ikke kaste sig ud i at bage dine egne småkager?

 

De kan nemt bages med børn også, og er ikke så tidskrævende. Niveauet af pyntningen er jo helt op til en selv. Man kan blot lægge et lag glasur på, men man kan også gøre som jeg her gør, og male med fødevaregodkendte pastafarver, som man bruger til bagning.

 

De er nemme at arbejde med som figurkager, da de ikke flyder helt ud og mister formen. Der er et skønt “småkage-bid” i og en god smag. Du kan tilsætte lakridspulver eller frysetørrede bær eller andet du rigtigt godt kan lide.

 

Her en variant til et lille imaginært teselskab, men alle med samme vanillesmag.

Denne er med et mønster fra Royal Copenhagen musselmalet, men du kan også lave et tebrev eller f.eks. en citronskive.


Småkager til udstikkere
(ca. 45-50 stk.)

 

Ingredienser:
325 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
115 g blødt smør
225 g sukker
1 stort æg
1 1/2  tsk. vanillesukker


Ælt alle ingredienserne hurtigt sammen  med dine hænder i en skål til dejen lige har samlet sig. Hæld den ud på bordet og ælt dejen til den er blød og smidig.


De vil også smage godt med lakrids, hakket chokolade, syltetøj, osv. Du behøver altså ikke tilsætte andre smagsnuancer til dejen, da den er super god som basisopskrift.


Læg dejen i husholdningsfilm og læg dejen i køleskab min. 10 min. gerne en halv times tid. (Dette kan godt springes over, hvis du har travlt).

Tænd ovnen på 180 grader på varmluft.

Rul dejen ud på bordet (ingen mel), og skær, udstik småkagerne i den form du ønsker det. De runde jeg har lavet er stukket ud med en form.


Læg småkagerne på et underlag der godt kan gå i fryseren, for når du har fyldt til en plade sættes de udstukkede småkager i fryseren i ca. 5 min. Tag dem ud og læg dem nu på en bageplade beklædt med bagepapir og sæt bagepladen i ovnen på midterste rille i ca. 6-7 min. Hold øje. Hos mig svingede det lidt, men dem der fik 6 min. blev de flotteste. De skal ikke blive for gyldne. Tag dem ud og lad dem hvile 5 min. på bagepladen inden du tager dem over på en bagerist og køler helt af.


Royal Icing:
250 g sigtet flormelis
2 spsk. æggehvider
varmt vand


Alle ingredienserne piske godt sammen i nogle minutter. Glasuren skal gerne være godt tyk. Hældes nu i en tyllepose eller frostpose med en lille tylle eller med et lille klippet hul. Lav nu på hver småkage en lille ring. Det er den ring der holder på icingen/glasuren, så den ikke flyder ud over kanterne.

 

Når du har gjort det på alle dem du gerne vil pynte, tager du ca. 3 småkager ad gangen og fylder ud med icing. Tag en fugtig, lille pensel og pensl icingen ud til ringen og lidt over, så du får en flot, glat overflade. Jeg bruger bare lunkent vand til at dyppe penslen i.

 

Når du har gjort det på alle småkagerne kan du så gå i gang med det store arbejde med at male/tegne på dem. Du kan købe fødevarepenne, som du kan tegne/skrive med. Jeg har brugt pastafarver og vodka og en lille pensel og malet hvert motiv på hver en småkage.

 

De tørrer hurtigt, da du benytter alkohol. Hvis du benytter vand til at fortynde pastafarven tørrer det ikke rigtigt op. Lad småkagerne tørre helt op og læg dem i en tætsluttende beholder. De kan sagtens stables, da de jo er tørre og ikke går i stykker.

 

Opskriften er venligst udlånt af www.stinassmag.com