Julevin

Sådan finder du den helt rette julevin 

Flæskesteg, søde brune kartofler, andelår og sovs. Dansk julemad byder på et væld af retter, og selvom smagen er i top, så er der noget, der kan gøre hele menuen endnu bedre. Og det er den rette vin. 

Den fede mad kan nemlig blive tung, hvis du ikke får noget til at fugte ganen og afbalancere den rige smag. Og det er der mange vine, der gør. Årets julevin kan være et godt bud, men det er ikke den eneste løsning. Flere slags vine er nemlig oplagte til julemaden.

Vær opmærksom på julemadens vigtigste elementer

Når du skal vælge den helt rette julevin til dette års middag, så er der visse faktorer, du skal have med dig i tankerne. Det er nemlig alfa og omega, at vinen matcher med maden. Her er der fire elementer fra julemenuen, der især skal bemærkes:

  • Fedme
  • Sødme
  • Syre
  • En tung og rig smag

Disse elementer kommer fra forskellige dele af måltidet, men de spiller alle sammen for at skabe den traditionelle smag af jul. Og derfor bør du ikke se bort fra et af elementerne og i stedet fokusere på de andre, når du vælger vin.

Sødmen kommer eksempelvis fra de brunede kartofler. Fedmen stammer i stedet fra den brune sovs og sværene på flæskestegen. Syren finder du især i rødkålen. Og den tunge og rige smag er at finde i det samlede måltid.

Vælg den perfekte vin til den tunge mad

Den oplagte vin til jul har en let sødme, der spiller sammen med sødmen i maden. Og derfor bør du som udgangspunkt gå efter en rødvin. Herefter bør du være opmærksom på, at vinen også er både saftig og kraftig. Disse karakteristikker komplimenterer både flæskesteg samt and, hvilket er to af julens mest populære hovedretter i Danmark.

En høj alkoholprocent er også noget, du bør holde øje med. Det er nemlig denne, der er med til at hamle op med fedmen i maden. Når alle disse faktorer er med i dine overvejelser, kan du nemt opleve, at julemaden smager endnu bedre. Det skyldes, at der vil være ligevægt mellem alle madens elementer, når vinen passer til måltidet.

Stil gerne krav til årets julevin

Der findes flere julevine, du kan lade dig friste af. Men inden du blot vælger en tilfældig vin på hylden, der er markeret som en julevin, så er det altså værd at sikre dig, at den passer til maden.

Først og fremmest er det at foretrække, at vinen er fyldig og frugtig med en koncentreret smag, da det passer til julemadens kraftfulde smag. Desuden er det ikke nok, at vinen er frugtig. Den skal nemlig også helt have en høj frugtsødme, for at afbalancere sødmen i eksempelvis brunede kartofler. Til sidst bør du sikre dig, at vinen har god frugtsyre og tanniner. Det sørger for, at din mund bliver renset for fedt fra eksempelvis sovs, and, gås og sprøde svær.

Du kan med fordel overveje disse kraftige vine

Når du leder efter en god julevin, så er der et par klassiske vine, du sjældent går helt galt i byen med. 

En Amarone har en sød og kraftfuld smag, der passer helt ideelt til julemaden. Og det er dermed ikke uden grund, at mange mener, at det er den bedste julevin. Dog er der vine såsom Shâteauneuf-Du-Pape, der også byder på en saftig og kraftig smag. Du kan også overveje en Barolo, der især er egnet til fed mad. 

Og hvis du er i tvivl, så er vine fra Sydfrankrig ofte et oplagt valg. De er nemlig saftige, har en rig sødme og byder på en særlig kraftfuld smag.