Vegansk julemad

Lav lækker og nem vegansk julemad 

Ønsker du at undgå kød og andre animalske produkter til jul? Så kan du glæde dig over, at det rent faktisk er muligt at lave lækker mad, der rent faktisk minder om traditionel julemad – helt uden kød, æg, mælk og andre animalske produkter.

Du kan eksempelvis prøve den veganske andesteg, der populært er kendt under navnet “mock duck”. Og den er endda overraskende nem at lave og kræver ganske få ingredienser, du kan finde i de fleste dagligvarebutikker eller asiatiske supermarkeder. 

Det skal du bruge

Den allervigtigste ingrediens, når det kommer til mock duck, er selve den falske and. Du kan købe mock duck på dåser, hvilket gør hele processen væsentligt nemmere. Og selvom du ikke selv har stået for at skabe den falske and, så behøver du ikke bekymre dig om animalske produkter. Det er nemlig lavet af hvedegluten, olie, sukker, soja og salt. 

Indkøbsliste til mock duck:

  • To dåser mock duck (280 gram hver)
  • En halv deciliter smagsneutral olie
  • En spiseske soja
  • En halv teske røget paprika
  • En teske tørret oregano
  • En kvart teske tørret rosmarin
  • En kvart teske kanel
  • En kvart teske salt
  • En kvart teske peber
  • Valgfrit: en håndfuld svesker

Sådan laver du mock duck

Forvarm din ovn på 150 grader.

Bland olie og alle krydderierne sammen til en marinade. Dræn de to dåser med mock duck og hæld marinaden over. Lad din mock duck marinere i minimum en halv time men gerne natten over, hvis der er mulighed for det.

Find et ildfast fad og hæld mock duck og marinade heri. Hvis du kan lide svesker, kan det anbefales at lægge en håndfuld af disse sammen med den falske and og marinaden. 

Sæt din mock duck i ovnen i cirka 25-30 minutter – eller indtil stykkerne er gennemvarme og gyldne.

Din veganske andesteg er færdig, og du kan nu servere den præcis som en rigtig andesteg. God appetit!

Lav lækkert tilbehør til din mock duck

En af klassikerne til juleaften er de brunede kartofler og den brune sovs. Traditionelt er der animalske produkter i begge disse retter, hvilket desværre ikke gør dem veganske. Men der er heldigvis hjælp at hente. For nu kan du lave begge retter til din mock duck på lige så vegansk vis som din veganske andesteg. 

Veganske brunede kartofler

Det er forholdsvist nemt at gøre den almindelige opskrift vegansk – det er nemlig kun smøren, der ikke er vegansk. Benytter du i stedet en plantesmør, kan du faktisk lave de populære brune og søde kartofler ganske ligesom du kender dem.

Det skal du bruge:

  • Et kilo små kartofler
  • Syv spiseske sukker (rørsukker eller hvid sukker)
  • 80 gram plantesmør

Sådan gør du:

Sæt en gryde med letsaltet vand til at koge. Tilsæt de uskrællede kartofler indtil de er tæt på at være møre. Hæld vandet fra, og pil og skyl kartoflerne, når de ikke er for varme til at røre mere. Lad dem herefter afdryppe i et dørslag. Kartoflerne skal være stuetemperatur og relativt tørre, inden de skal bruges. Dette kan eventuelt klares dagen før, så du sparer tid selve juledag.

På en stor pande smeltes sukkeret over svag varme. Det er meget vigtigt, at det ikke brænder på. Når det er smeltet og begynder at brune, tilsættes plantesmørret. Undgå så vidt muligt at røre i sukkerblandingen undervejs.

Når du har en sammenkogt gylden masse af smeltet sukker og plantesmør, kan du tilsætte kartoflerne. Hold varmen på panden lav til middel, og lad kartoflerne blive karamelliseret. Rør forsigtigt rundt i kartoflerne. Dermed sikrer du bedst muligt, at du får fordelt sukkerblandingen ligeligt.

Server straks de brune kartofler.

Vegansk brun sovs

Hvis du også elsker masser af sovs på din (veganske) andesteg og de kogte kartofler, så er det heldigvis også relativt nemt at forvandle en almindelig sovs til en vegansk version. Du behøver nemlig hverken mælk eller fløde for at skabe en lækker brun sovs.

Det skal du bruge:

  • Tre spiseske plantesmør
  • Tre spiseske mel
  • En terning grøntsagsbouillon
  • Tre deciliter vand
  • En teske kulør
  • Salt
  • Peber

Sådan gør du:

Smelt plantesmørret i en lille gryde. Tilsæt mel, og pisk godt rundt i blandingen med et piskeris for at undgå klumper.

Smuldr grøntsagsbouillonen ned i gryden, og tilsæt tre deciliter vand. Lad langsomt sovsen koge op, mens du sørger for at røre godt rundt. Husk at komme helt ned i bunden af gryden, så sovsen ikke brænder på.

Når din sovs er blevet den rette tykkelse, kan du tilsætte madkuløren for at skabe den brune farve. Rør godt rundt.

Smag til med salt og peber. Hvis du har lyst, kan du også vælge at smage til med lidt balsamico, sukker eller gastrik. Er sovsen blevet for tyk i mellemtiden, kan du tilsætte lidt ekstra vand.

Din brune sovs er færdig. Servér den straks som en del af en lækker og vegansk julemiddag.