Julemad

Hold jul med lækker dansk julemad 

At stå for madlavningen til juleaften er både en stor ære men også et stort ansvar. Afhængigt af mængden af gæster skal du nemlig sørge for, at der hverken er for meget eller for lidt mad. Samtidig skal du også tage højde for eventuelle allergener, præferencer og kræsne børn.

Der findes heldigvis et hav af lækre opskrifter, du kan lade dig guide af, uanset om det er den traditionelle julemad eller en alternativ ret, du vil servere. For en ting er sikker – det bliver ikke rigtig jul uden lækker dansk julemad. 

Dyk ned i de helt klassiske opskrifter

Hver familie har sin fortolkning på, hvad der hører sig til på bordet til jul. For de flestes vedkommende står hovedmåltidet dog på en form for kød, der især bliver forbundet med julen og julebordet. 

Et populært forslag på måltidets stjerne er en andesteg. Der er både mulighed for at lave en hel juleand i ovnen. Men hvis du ikke gider klargøre et helt fjerkræ, så er det også oplagt at købe nogle andebryster, du nemt kan stege og servere i fine skiver. Alternativt kan du også vælge en gås, som også er en af de populære retter til jul.

En anden topkandidat, der står på julemenuen ved rigtig mange familier, er flæskestegen. Dette stykke svinekød med sprøde svær passer lige så godt til alle de andre retter, der ofte står på julebordet. Og med en skøn sovs til vil du uden tvivl opleve, at der bliver taget flere portioner. Og især en steg med virkelig sprøde svær er svær at holde fingrene fra.

Hvis der skal børn eller kræsne med til din julemiddag, så kan det være smart at sørge for, at der er børnevenlige alternativer på bordet. En anden ret med svinekød end flæskesteg er eksempelvis frikadeller, der er et hit hos de fleste børn. Og hvis dine gæster har plads til lidt ekstra kød på tallerkenen, så kan du også med fordel overveje, om du vil servere en omgang medisterpølse.

Gå ikke på kompromis med tilbehør til kødet

Selvom de forskellige stege ofte er måltidets stjerne, så er der masser af andre retter, der er lige så stor en del af julebordet. En klassisk julemiddag byder eksempelvis på både hvide kartofler samt brunede kartofler. Rødkål hører sig også til blandt en af de faste retter, der især egner sig godt sammen med en saftig flæskesteg. 

En anden traditionel ret, der for mange er en vigtig del af den gode julemad, er de sukkerkogte æbler med gele. Du har måske især hørt dine bedsteforældre eller forældre sige, at det hører sig til julemaden. Og selv hvis du ikke var den store fan som barn, så er du sikkert også blevet af den overbevisning, at det er en vigtig del af menuen.

Desuden er sovsen ikke at forglemme. Det er nemlig denne, der nemt og smagfuldt forbinder kartofler og kød i en smagfuld kombination. Den bedste julemad er altså ikke helt i hus, hvis du glemmer sovsen. Og hvis du hører til en af de familier, hvor franske kartofler også har sneget sig med til selve julemiddagen, så ved du sikkert også, at lidt sovs på disse kan være et kulinarisk hit.

Find dejlige opskrifter til dig, der ikke spiser kød

Julen er for enhver – store som små. Det betyder naturligvis også, at du også skal være i stand til at fylde tallerkenen med lækker julemad, selvom du ikke spiser kød. Heldigvis er der kommet flere og flere lækre opskrifter på julemad helt uden kød.

Prøver du at holde oksekød, svinekød og fjerkræ ude af din diæt, så er det uden tvivl værd at finde opskrifter på vegetarisk julemad. Her lader forskellige bønner og linser dig eksempelvis skabe stege og frikadeller, mens hakkede svampe kan være med til at erstatte fars. 

Holder du dig helt fra animalske produkter, så er det fortsat muligt at fejre julen med de bedste opskrifter. Vegansk julemad er nemlig også blevet så vellykket med tiden, at det ikke kun smager godt, men samtidig også ligner julemad.

Rund måltidet af med lækre desserter

Når maven er fuld, så er der ved at være tid til at fjerne den ene lækre opskrift efter den anden fra bordet. Men det signalerer slet ikke slutningen på din julemiddag. Måltidet er nemlig ikke komplet uden en dessert, der er lige så smagfuld som hovedretten.

De fleste familier runder julemiddagen af med en omgang risalamande med kirsebærsauce. Risalamande er desuden nem at forberede, da det skal serveres koldt. Derfor er det en af de opskrifter, du med fordel kan forberede dagen før. 

Risalamande er ofte den sidste ret. Men konfekt og pebernødder finder ofte deres vej til bordet, selv efter alle andre retter er pakket væk. De små snacks er nemlig nemme at nyde, mens der eksempelvis bliver spillet pakkespil eller pakket gaver op.

Husk drikkevarerne til juleaften

Selvom flæskesteg, and, de brune kartofler og alt det andet smager himmelsk, så kan ganen stadig gå hen og blive lidt tør. Lidt vand eller sodavand på bordet kan naturligvis gøre meget. Men mange vil dog mene, at opskrifterne til jul kun bliver bedre, når der også er julevin på bordet. En god julevin passer både til madens fedme, sødme og vægt, og er dermed med til at tage måltidet til helt nye højder.