Opskrift: Juleand i ovn

Kender du det, at skindet på andestegen bliver gummiagtigt og kødet så tørt, at selv en tallerken fuld af god brun sovs ikke har kunnet redde det? Det er vi mange, der har oplevet. Derfor vil slagteren fra Bilka i WAVES gerne give dig nogle gode tips og tricks, så du kan stege den perfekte andesteg i ovnen. 

Langtidsstegt juleand i ovn med sprødt skind 

Her har du en rigtig god grundopskrift, når du vil stege juleand i ovn

Fyld til andestegen
  • • 1 and på ca. 3 kilo (giver nok andesteg til 4-6 personer) - anden skal være 100% optøet 
  • • 3-4 syrlige madæbler - eksempelvis Belle de Boskop eller Cox Orange 
  • • 2-300 gram svesker 
  • • 3 løg eller rødløg i både 
  • • Salt og peber 
Til bradepanden (bradepanden skal stå under andestegen i ovnen) - dette bruges som fond til brun sovs, når anden er færdigstegt
  • Indmad fra anden 
  • 3 gulerødder 
  • 1-2 løg i både 
  • 4 stængler blegselleri 
  • 1 tsk salt 
  • 1 tsk peberkorn 
  • 5-6 laurbærblade 
  • 2-3 kviste timian 
  • 1½ liter vand 
Tilberedning af juleand i ovn 

1. Rengør anden – skyl den, så alle urenheder fjernes 

2. Dup den tør med et viskestykke – indvendigt og udvendigt 

3. Gnid den godt ind i salt - både indeni og udenpå 

4. Tænd ovnen på 115 grader almindelig ovn 

5. Skræl løg og æbler og skær dem i både (6 både per styk) 

6. Bland løg, æbler, svesker og friskkværnet peber sammen og stop det hele ind i anden – den skal være stopfyldt 

7. Luk anden grundigt med kødnåle (eller tandstikker af træ) og sæt den klar med brystet opad på en bagerist 

8. Så laver du blandingen til bradepanden, der skal stå under juleanden i ovnen: 

9. Skræl gulerødder og løg og rens blegselleri. Skær grøntsagerne ud i grove stykker og læg dem i bradepanden sammen med 1 tsk salt, peberkorn, laurbærblade, timian, indmad fra anden og 1½ liter vand 

10. Sæt bradepanden i ovnen under anden og lad grøntsagsblanding og juleand stege i 3 timer. 

11. Efter 3 timer vender du anden på risten, og steger yderligere 2-3 timer. 

TIP: Har du købt en fritgående eller økologisk juleand, skal stegetiden ofte reduceres til i alt ca. 4½-5 timer. Du kan bruge et stegetermometer og måle for at tjekke at anden er gennemstegt. Kernetemperaturen skal gerne ligge på 75 grader.

12. Når anden er stegt færdig, lader du den hvile i mindst 15 minutter, inden du parterer den og serverer den. (Husk at andefyldet også skal serveres.) Imens anden hviler, kan du lave sovsen 

13. Si alle grøntsager mv. fra bradepanden og brug fonden/væden som basis for en god brun sovs. 

Sprødt skind på andestegen – hvad er tricket? 

Hvordan får man sprødt skind på juleanden – det er det helt store spørgsmål. Men der er ikke som sådan et trick til at få sprødt skind på andestegen. 

Som du måske har erfaret, er der både forskel på selve andetyperne og især ovne. Den ene ovn steger anderledes end den anden, så det at få sprødt skind på andestegen kan være tilfældigt. Men det bedste råd er at sikre, at væden i bradepanden ikke tørrer ud. Hvis du synes, der er for lidt væde tilsætter du bare ½ liter vand mere. 

Er skindet på anden alligevel ikke rigtigt sprødt, når den er færdigstegt, kan du sætte ovnen på grill. Men giv den kun 1 og max 2 minutter, ellers står du pludselig med en sort andesteg, for det går jævnt stærkt, når en ovn er sat til grill! 

Flere tips til stegning af juleand i ovn?

Hvis du har brug for nogle flere tips og gode råd til stegning af juleand i ovn eller på grill, så står slagteren i Bilka klar til at vejlede dig. Her finder du også både fritgående og økologiske ænder i frysedisken. Du finder faktisk, alt hvad du ellers skal bruge til en fuldendt juleaften i Bilka i WAVES.

Guide: Sådan får du sprød svær på flæskestegen

Læs mere

Læs også

Hvordan skærer man en culotte?
Læs mere
Guide: Sprød svær på flæskestegen
Læs mere